Je kunt wel een goed plan hebben, maar dat tot uitvoering brengen in een land dat de bevoegdheden van eenzelfde portefeuille naargelang de inhoud ervan onder verschillende ministers verdeeld zijn, is gekkenwerk. Uit een interview dat minister De Block op 9 juni aan de krant 'het Belang van Limburg' heeft gegeven, blijkt dat ze het af en toe meer dan beu is. Acht ministers rond de tafel bij de interministeriële conferentie... echt productief is dat kennelijk niet. "Gezondheidszorg is het meest versnipperde departement dat er bestaat en tussen de deelstaten is er geen hiërarchie. Dus niemand kan zeggen: dít moet er gebeuren."

"Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheid nood heeft aan coherente structuren", zegt de minister in het interview. "Van mijn voorgangster heb ik ook nog eens acht plannen geërfd, waar ook niks van gekomen is. Die plannen waren zo'n vier maanden voor de verkiezingen gelanceerd: het HIV-plan, het chronische-ziekenplan, het hepatitis C-plan.... Allemaal zonder overleg en zonder geld. Ik werk zo niet: ik overleg eerst, ik zoek geld en dan doe ik het."

Of alles dan opnieuw naar het federale niveau moet en welke federale bevoegdheden dan misschien wel naar de deelstaten moeten gaan, wil de minister niet invullen. "Ik stel alleen maar vast wat er nu gebeurt, maar ik zal daar geen conclusies uit trekken. Dit is ook de manier waarop ík het zie, en geen partijstandpunt."

Uit het interview komt wel naar voor dat de minister gefrustreerd is. Gefrustreerd omdat bepaalde belangrijke beslissingen niet genomen worden bij gebrek aan consensus. Maar ook omdat partijen bepaalde plannen wel willen steunen, maar daar dan zoveel andere eisen aan vasthaken dat het onwerkbaar wordt.

De minister klaagt ook aan dat moeilijke knopen soms wel worden doorgehakt, maar dat nadien bepaalde betrokken partijen erop willen terugkomen. Voorbeeld is de ziekenhuishervorming. Twee weken geleden nog liet Zorgnet/Icuro nog weten dat ze vreest dat de artsen teveel macht zullen krijgen. De minister laat duidelijk verstaan dat ze geen klokken wil terugdraaien.

Om alle geruchten de kop in te drukken, benadrukt de minister ook dat ze gaat voor een volgende legislatuur. "Dit is een departement naar mijn hart", besluit ze.

Je kunt wel een goed plan hebben, maar dat tot uitvoering brengen in een land dat de bevoegdheden van eenzelfde portefeuille naargelang de inhoud ervan onder verschillende ministers verdeeld zijn, is gekkenwerk. Uit een interview dat minister De Block op 9 juni aan de krant 'het Belang van Limburg' heeft gegeven, blijkt dat ze het af en toe meer dan beu is. Acht ministers rond de tafel bij de interministeriële conferentie... echt productief is dat kennelijk niet. "Gezondheidszorg is het meest versnipperde departement dat er bestaat en tussen de deelstaten is er geen hiërarchie. Dus niemand kan zeggen: dít moet er gebeuren.""Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheid nood heeft aan coherente structuren", zegt de minister in het interview. "Van mijn voorgangster heb ik ook nog eens acht plannen geërfd, waar ook niks van gekomen is. Die plannen waren zo'n vier maanden voor de verkiezingen gelanceerd: het HIV-plan, het chronische-ziekenplan, het hepatitis C-plan.... Allemaal zonder overleg en zonder geld. Ik werk zo niet: ik overleg eerst, ik zoek geld en dan doe ik het."Of alles dan opnieuw naar het federale niveau moet en welke federale bevoegdheden dan misschien wel naar de deelstaten moeten gaan, wil de minister niet invullen. "Ik stel alleen maar vast wat er nu gebeurt, maar ik zal daar geen conclusies uit trekken. Dit is ook de manier waarop ík het zie, en geen partijstandpunt."Uit het interview komt wel naar voor dat de minister gefrustreerd is. Gefrustreerd omdat bepaalde belangrijke beslissingen niet genomen worden bij gebrek aan consensus. Maar ook omdat partijen bepaalde plannen wel willen steunen, maar daar dan zoveel andere eisen aan vasthaken dat het onwerkbaar wordt.De minister klaagt ook aan dat moeilijke knopen soms wel worden doorgehakt, maar dat nadien bepaalde betrokken partijen erop willen terugkomen. Voorbeeld is de ziekenhuishervorming. Twee weken geleden nog liet Zorgnet/Icuro nog weten dat ze vreest dat de artsen teveel macht zullen krijgen. De minister laat duidelijk verstaan dat ze geen klokken wil terugdraaien.Om alle geruchten de kop in te drukken, benadrukt de minister ook dat ze gaat voor een volgende legislatuur. "Dit is een departement naar mijn hart", besluit ze.