Toen nog ontweek de minister de vraag en stelde hij dat het systeem zoals het georganiseerd was, perfect werkte. In Vlaanderen blijft men de test gewoonweg opsturen. In Wallonië volgt men een soort tweesporenbeleid: ofwel wordt de test opgestuurd ofwel wordt de burger aangespoord om zelf naar zijn huisarts te gaan voor een testing. Je hoeft er niet aan te twijfelen dat weinig burgers spontaan in de wachtzaal gaan zitten en een consultatie zullen betalen voor een screening van iets waar ze eigenlijk geen last van hebben.

Het aantal mensen dat zich laat screenen, stijgt jaar na jaar. Behalve in Brussel.

Nochtans heeft de screening meer dan zijn nut bewezen. Bij een vroege ontdekking en behandeling van darmkanker bedraagt de overlevingskans ongeveer 95 procent. Het grote probleem is echter dat de aangetaste burger vaak te laat weet dat hij ziek is. Als hij klachten krijgt, is de kanker al ver gevorderd. Met darmkankerscreening kan men het aantal sterfgevallen ten gevolge van darmkanker met 20 procent doen dalen en dat is nog maar een voorzichtige schatting. Bij een vroege detectie is de behandeling ook veel minder zwaar en dus ook minder duur voor de gemeenschap.

Het aantal mensen dat zich laat screenen, stijgt jaar na jaar. Behalve in Brussel, waar amper 10 procent van de doelgroep aan de screening deelneemt. Daarom is nu beslist dat de Brusselse burgers zich niet langer een afspraak moeten maken bij hun huisarts, maar de test gratis kunnen krijgen bij hun apotheker. Die kan meteen ook uitleggen hoe deze test moet worden afgenomen. Wat er eigenlijk op neerkomt dat hij de burger moet geruststellen. Vaak denkt die immers dat zo'n screening moeilijk, pijnlijk of ingewikkeld is.

Als je weet dat een derde van de Brusselaars geen behandelende huisarts heeft, dan weten we meteen dat de rol van de apotheker hierbij cruciaal is. Want elke burger loopt wel eens zijn apotheek binnen.

Het is de eerste keer dat de apotheker zo ostentatief een preventieve en concrete taak in de schoot wordt geworpen. Het is de apotheker die de test zal overhandigen, de uitleg zal geven. Het is de huisarts die de opvolging zal doen mocht de test positief zijn.

En alsof dit al geen echte primeur is, dan is de naadloze samenwerking tussen Cocof, Cocom en de Vlaamse Gemeenschap (die het project mee financiert) nog een bijkomende primeur... Een mens zou van minder hoopvol worden...

Toen nog ontweek de minister de vraag en stelde hij dat het systeem zoals het georganiseerd was, perfect werkte. In Vlaanderen blijft men de test gewoonweg opsturen. In Wallonië volgt men een soort tweesporenbeleid: ofwel wordt de test opgestuurd ofwel wordt de burger aangespoord om zelf naar zijn huisarts te gaan voor een testing. Je hoeft er niet aan te twijfelen dat weinig burgers spontaan in de wachtzaal gaan zitten en een consultatie zullen betalen voor een screening van iets waar ze eigenlijk geen last van hebben.Nochtans heeft de screening meer dan zijn nut bewezen. Bij een vroege ontdekking en behandeling van darmkanker bedraagt de overlevingskans ongeveer 95 procent. Het grote probleem is echter dat de aangetaste burger vaak te laat weet dat hij ziek is. Als hij klachten krijgt, is de kanker al ver gevorderd. Met darmkankerscreening kan men het aantal sterfgevallen ten gevolge van darmkanker met 20 procent doen dalen en dat is nog maar een voorzichtige schatting. Bij een vroege detectie is de behandeling ook veel minder zwaar en dus ook minder duur voor de gemeenschap.Het aantal mensen dat zich laat screenen, stijgt jaar na jaar. Behalve in Brussel, waar amper 10 procent van de doelgroep aan de screening deelneemt. Daarom is nu beslist dat de Brusselse burgers zich niet langer een afspraak moeten maken bij hun huisarts, maar de test gratis kunnen krijgen bij hun apotheker. Die kan meteen ook uitleggen hoe deze test moet worden afgenomen. Wat er eigenlijk op neerkomt dat hij de burger moet geruststellen. Vaak denkt die immers dat zo'n screening moeilijk, pijnlijk of ingewikkeld is.Als je weet dat een derde van de Brusselaars geen behandelende huisarts heeft, dan weten we meteen dat de rol van de apotheker hierbij cruciaal is. Want elke burger loopt wel eens zijn apotheek binnen.Het is de eerste keer dat de apotheker zo ostentatief een preventieve en concrete taak in de schoot wordt geworpen. Het is de apotheker die de test zal overhandigen, de uitleg zal geven. Het is de huisarts die de opvolging zal doen mocht de test positief zijn.En alsof dit al geen echte primeur is, dan is de naadloze samenwerking tussen Cocof, Cocom en de Vlaamse Gemeenschap (die het project mee financiert) nog een bijkomende primeur... Een mens zou van minder hoopvol worden...