...

Geen (eindejaars)feest zonder alcohol, zo lijkt het wel. De verhoogde consumptie van alcoholhoudende dranken zelfs gedurende een in de tijd beperkte periode, heeft nochtans verschillende effecten. "De lange termijn effecten van alcohol zijn afdoende gekend, maar alcohol is al toxisch vanaf het eerste glas en heeft dus heel wat potentiële impact. Door het diuretisch effect is er vrij snel sprake van dehydratatie door een vochttekort. Dat verhoogt natuurlijk de zin in een volgend glas, terwijl nieuwe alcohol niet hydrateert maar verder vocht onttrekt. Dat merk je niet altijd meteen, soms is dat pas voelbaar tijdens de kater achteraf", verduidelijkt Sanne Mouha. "Daarnaast bevordert alcoholconsumptie ook de opname van calorieën. Door de suikers die in de alcohol zelf zitten maar ook indirect triggert alcohol de drang naar vetrijke voeding. Dit komt onder andere door de invloed op de hersenen, waardoor het verzadigingsgevoel vermindert en de craving vergroot. Verder zou er een beschermreflex van het lichaam kunnen optreden om meer vetrijke voeding te eten, om zo de maag te beschermen tegen de directe invloed van alcohol. Vetrijke voeding vertraagt immers het spijsverteringsproces, waardoor ook alcohol trager in het bloed zal worden opgenomen." Doordat het lichaam alcohol als een toxische stof erkent, krijgt de opname en afbraak ervan voorrang op andere voedingsstoffen. De eerste stap van de afbraak van alcohol gebeurt door het enzym alcoholdehydrogenase (ADH). ADH zorgt voor de oxidatie van alcohol naar aceetaldehyde. Uit onderzoek aan het Maastricht Universitair Centrum blijkt dat deze stof een nadelig effect kan hebben op de darmbarrière. De doorlaatbaarheid van dikke en dunne darm neemt toe, waardoor ook de kans op bacteriële infecties stijgt, zo blijkt uit een studie bij proefpersonen. Een glaasje alcohol neemt ook sociale remmingen weg waardoor mensen vlotter contacten leggen. Maar het vermindert ook de zelfcontrole waardoor je minder geremd bent om verder te blijven drinken. Dat is het gevolg van de inwerking van alcohol op de frontale cortex, het hersengedeelte waar de zelfcontrole, het sociale functioneren, en het redeneervermogen huizen. "Een feestelijke glaasje, of zelfs meer dan 1, vormt geen probleem. Maar het blijft wel een stof die verslavend kan werken. Waardoor veel mensen de neiging hebben te blijven drinken en ook de volgende dag daarmee door te gaan, bijvoorbeeld om een opengebroken fles verder leeg te drinken. Blijven drinken tussen de feesten door is daarom een echte valkuil want op die manier raakt je lichaam gewend aan de alcohol en groeit dit snel uit tot een dagelijkse gewoonte. Daarom is het aanbevolen om tussen de feesten geheelonthouder te zijn. Let wel op, binge drinking bij de feesten zelf is ook niet aan te raden, wissel voldoende af met water."Anders aperitievenEen glaasje bubbels om de eetlust op te wekken behoort tot de feestetiquette maar is eigenlijk een slecht idee. "Alcohol op een quasi nuchtere maag werkt rechtstreeks in op de maagwand en zal zo de zuurproductie verhogen. Dat kan maagpijn geven. Vandaar dat we beter eerst een hapje eten, voor we aperitieven. Tegelijk vertraagt dat natuurlijk ook de opname van alcohol in het lichaam. Een digestif als afsluiter doet de maagspieren wel extra samentrekken maar eigenlijk hoef je dit niet te doen voor een vlottere spijsvertering. Deze dranken bevatten een hoog alcoholgehalte en zullen de maag eerder extra belasten. Ook de dag nadien kan je maag hiervan nog pijnlijk aanvoelen." Alcoholinname verdooft en vermoeit het lichaam ook gedurende een hele tijd. Door de invloed van alcohol op de hersenen, wordt ook de motorische coördinatie verstoord,, waardoor we een hele poos minder gaan bewegen en meer zullen zitten."Eten tot de limietJe letterlijk volproppen waarbij je maag bijna tot het uiterste wordt gedreven om zich aan te passen gebeurt frequent tijdens de feestdagen. "Snel eten werkt dat fenomeen in de hand, terwijl wie traag tafelt en veel praat tussendoor wat minder risico loopt. Dat komt omdat de maag het signaal van verzadiging met vertraging doorgeeft aan de hersenen. Een maag die voldoende gevuld is, doet er ongeveer een tiental minuten over om die boodschap naar het brein te sturen. Wie dus echt een volle maag voelt, heeft zijn maag al tot de limiet uitgerekt. Dit orgaan kan zich tijdelijk aanpassen aan grotere hoeveelheden voedsel. Om dit te verwerken produceert de maag onder andere extra maagzuur. Zeker voeding die veel vetten en dan vooral geconcentreerde vetten bevat, vraagt een langere verteringstijd. Een maag die zich zo heeft moeten uitstrekken, moet daar de volgende dag van bekomen. Dat verklaart waarom mensen na een dag van schransen toch opstaan met een soort hongergevoel. Dit is geen echte honger maar de maag is in de war en voelt pijnlijk aan doordat ze zo op de proef is gesteld. Om dat te verwerken, vraagt ze opnieuw eten. Het gevoel van een zware maag kan zelfs dagenlang aanhouden. Om een vicieuze cirkel van 'overeten' te voorkomen, is het belangrijk dat je tussen de feesten door goed naar je lichaam luistert, zoveel mogelijk kiest voor gezonde voeding en zeker tijdig stopt met eten. Op die manier neemt je maag snel weer normale proporties aan. Er bestaan ook een aantal 'trucks' om te voorkomen dat je je maaltijdvolume gaat verdriedubbelen tijdens de feesten. Zoals bewust starten met een kleine portie, en indien nodig bij scheppen. Dat komt bij je gastvrouw/heer ook over als een compliment. Neem ook een grotere portie groenten om je trek te stillen. Die verteren vlotter, laten je wat langer knabbelen en bevatten meer nutriënten. Sauzen , zeker degene die verrijkt zijn met room, kun je best beperken, omdat ze zwaar op de maag liggen en traag verteren. Vermijd altijd om met een lege maag aan een feesttafel aan te schuiven. Met een tas soep vooraf heb je veel minder de neiging tot schransen." Detox en medicatieVooraf diëten om tijdens de feesten alle remmen los te gooien is niet meteen een efficiënte strategie. "Dat bezorgt het lichaam evenveel stress als teveel eten, het ontregelt het metabolisme en je loopt bovendien kans op het jojo-effect waardoor je het omgekeerde bereikt dan je beoogt. Ook het zogeheten detoxen na de feestdagen is zinloos. Door van het ene uiterste over te schakelen naar het andere en ineens alleen sapjes of smoothies te nuttigen, blijf het lichaam in een stressmodus. Vetbindende medicatie of middelen die een verzadigingsgevoel geven, zijn evenmin een goede keuze om te anticiperen op de gevolgen van al te uitgebreid tafelen. Het levert amper voordelen op, terwijl er heel wat vervelende bijwerkingen mogelijk zijn. Je lichaamsgewicht verandert immers niet meteen na twee of drie dagen wat meer eten, op voorwaarde dat je nadien snel weer overstapt naar een gezond eetpatroon. De meeste kilo's komen eraan tussen Nieuwjaar en Kerstmis en niet tussen Kerstmis en Nieuwjaar."